Ny vecka igen .....

 ..... och snart är vi inne i maj månad.

Ett tecken på att det går åt varmare tider är att vi flyttat ner ponnygänget till sommarhagen, nu får de leva lite mer vildhästliv närmare ett halvår framåt. Det växer inte tillräckligt med gräs än utan vi stöd fodrar dem ned hö nu i början. Men att de få gå i en stoooor hage och leta mat hela dagarna är toppen för dem.

Även vi får lite mer vardagsmotion som ska hämta och lämna dem i hagen.

Jag och Gevalia ska göra ett nytt försök på att komma iväg på tävling på måndag, då ska vi till Ulricehamn. 

I helgen som var tävlade Ebba i Vaggeryd. Nu var Frasse med igen och gjorde en start, han var pigg och hoppglad. De hoppade en 110 runda med ett nedslag för att det gick lite väl fort fram. Men så skönt att han känns så fräsch och fin igen.

Calle var också med och hoppade en 90 runda, första utomhus med honom. Även han var pigg och glad men Ebba lyckades hålla kontroll på honom så det blev en felfri runda.

Eftersom han är så stor och valpig så rider vi bara en klass på honom, så att han verkligen ska orka med uppgiften. Blir det för jobbigt tar man bort hoppglädjen för hästarna.

När det gäller hoppglädje och att få hästar som ställer upp för oss när det blir lite tokigt är något vi själva påverkar mycket.

Det är viktigt att vi tänker på hur våra språng påverkar hästen. Bra språng fyller på hästens "bägare" med mod och vilja att hoppa. Men dåliga/ jobbiga språng tar av bägaren. Så hoppar du högre än du är färdig för så tar vi mycket av bägaren och fyller vi då inte på med bra språng så kommer bägaren tillslut att ta slut och hästen vill inte längre hoppa. Därför är det så viktigt att den mesta av vår hoppträning sker på lägre höjd, där vi jobbar med allt grundarbete. Hoppar många fina språng som håller bägaren full. Ett sämre språng på 70 cm tömmer inte bägaren, men ett sämre språng på 110 gör det.

Det är därför vi ofta börjar att hoppa högre hinder i en serie, där vi får hjälp att komma bra på hinderna. Att vi från start får en positiv upplevelse av större hinder, både häst och ryttare.





Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vilken jäkla käftsmäll....

Gråter och städar......

Måndag och ny övning :-)