Sju smarta tips om du vill köra din eller hästen träning i botten!!

 

Här kommer några vanliga misstag många gör när det gäller träning av så väl dig som motionär, ryttare och din häst.

1, Du har för bråttom, växlar upp träningen för snabbt. Vilket innebär att kroppen, muskler, senor och ligament inte hänger med utan stor riska att skadas. Utan det gäller att ha en plan och trappa upp arbetet/ belastningen succesivt.

2, Brist på kontinuitet, det vill säga att du gör enstaka pass men har ingen uppföljning eller plan. Här ökar också skaderisken precis som punkt 1.

3, För ensidigt arbete, vilket lättare ger slitage men även så blir träningen väldigt oeffektiv. Utan det gäller att ha en plan för dina pass, när det gäller hästen så varierat underlag är en sak. Men viktigast är att du varierar din träning även i ridhus/ridbana. Olika övningar men också här tänka på att succesivt kräva mer och mer för att fortsätta styrka din häst. Gör du samma pass varje dag så visst får hästen motion men den blir inte starkare eller rörligare.

4, Brist på återhämtning / vila. Kör du på i ett hårt arbete dagligen så hinner inte kroppen återhämta sig och det är i återhämtningen som kroppens bygger sig starkare och hinner läka små skador. Utan planera träningar/ tävlingar med lugnare ridpass. Vila betyder inte att hästen måste stå i hagen hela dagen. Om du inte hinner rida en dag så är det inte en planerad vilodag utan en variant av punkt 2 

5, Plötslig ändring av kraven eller en akut händelse (som ett feltramp) som överbelastar kroppen. En variant av punkt 1. En vältränad häst /människa har lättare att klara av ett feltramp eller likande utan att ta skada.  

6, Vi är alla olika och vissa av oss har skade historik, detta är viktigt att ha med i vårt träningsupplägg. Fel upplägg kan ge ett återfall av skadan och rätt upplägg förstärker och förebygger återfall. Här är det viktigt att lyssan och känna av hästen för att i tid se förändringar åt fel håll.

7,  Kombinationen av hårt och mycket arbete. Den kanske största utmaningen i träningen är att hitta en balans mellan träning och återhämtning. Ju högre nivå man kommer upp på, ju viktigare med en väl planerad träning och återhämtning. 

Det som kommer igen i nästan alla punkter är planering, men tänk på att alltid utvärdera hur det gick. För om vi inte gör någon utvärdering har vi inte koll på vad som behöver ändras till nästa plan.

Glöm inte att om du vill förändra / förbättra något så måste din träning också ändras. För gör vi samma sak som igår och inte är nöjda med resultatet så kommer inte samma upplägg bli bättre nästa gång.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vilken jäkla käftsmäll....

Gråter och städar......

Måndag och ny övning :-)