Veckans övning!

 Det är dressyrvecka denna veckan, så jag tänkte att vi skulle öva sisten en del utan stigläder.

Det finns inget bättre sätt att öva den lodräta sitsen på än utan stigläder ( om man kommit så långt i ridningen att man sitter kvar utan vill säga )

När du rider utan stigläder måste du sitta mitt i sadeln och sitta rak och korrekt i ryggen för annars tappar du balansen och trillar av. Du måste också hålla om med båda skänklarna för att hålla dig på plats och hålla om hästen ska du alltid göra, men lätt att glömma när du inte behöver det för att hålla dig kvar i sadeln. Vi kommer rida delar ur ett dressyrprogram, programmet som är på din grupps nivå.

Men många vägar finns med i alla program fast i olika gångarter och tempon.

Vänd rätt upp statar och avslutar alla program.

Vänd över ridbanan är med i dem enkla programmen.


Att tänka på när man rider dessa vägar är först och främst inridningen vid bokstaven. På bilderna ser det ut som vi ska göra en 90 graders sväng in, men det går ju inte så bra att göra med en häst. Väntar man med att svänga tills man är framme vid bokstaven kommer vägen att se ut så här


Det gäller att istället börja svänga innan bokstaven för att komma direkt upp på medelinjen och att vända med ytterskänklen. 


Det gäller också att vara noggrann med hörn passeringen innan uppvändningen för att få mer plats att svänga på.


Sen för att få till en rak väg är det lättast att tänka framåt i tempot för en häst som ökar på lite är mycket lättare att rida rakt än med en häst som inte går fram ordentligt. Precis som när vi cyklar, det är väldigt mycket svårare att cykla på en rak linje långsamt än med fart :-)



 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vilken jäkla käftsmäll....

Gråter och städar......

Måndag och ny övning :-)